Het Vergeten Tuinseizoen
Mooi de tijd om de tuin te doen…
Hoezo saai?
De tuin hoeft in het najaar en de winter helemaal niet saai te zijn! Er zijn veel groenblijvende heesters en ook veel struiken die heel lang hun blad in verkleurde vorm behouden. En dan zijn er natuurlijk nog de herfst- en winterbloeiers. Ook een border met dahlia’s en grassen blijft nog lang mooi. Het kan altijd kleurrijker en inspirerender.
Sluit buiten niet uit (af)!
Uiteraard wordt het kouder en natter en dus wordt het onaangenamer op het terras. Maar dat is nog geen reden om u zelf compleet op binnen te richten en de gordijnen dicht te trekken. Haal de tuin ‘naar binnen’ met decoraties van natuurlijke materialen. Met in de avonduren verlichting onder bomen of struiken. En zorg voor een aantrekkelijk uitzicht. Plaats bijvoorbeeld geen obstakels van tuinstoelen voor de openslaande tuindeuren, maar een paar vrolijke potten met ‘kleur’ op het terras. Denk ook eens aan verwarmingselementen of een houtkachel bij de overkapping of het tuinhuis. En zorg in ieder geval voor twee mobiele stoeltjes van waaruit u op een warme winterdag een kopje koffie of glaasje wijn drinkt, daar waar het zonnetje schijnt.
Laat uw tuin leven!
Met kleur en variaties in blad bereikt u al veel, maar met vogellokkers en behuizing voor levende tuinvrienden haalt u letterlijk leven in huis. Er zijn besdragende struiken en voedselrijke vaste planten waar vogels dol op zijn. Met extra voederplekjes en/of nestkastjes kunnen ze ook permanent bij u logeren. Voor de wat grotere tuin zijn er een paar sabelpootkrielkippen ideaal. Ze maken in deze tijd niets kapot. Sterker nog ze bewerken uw tuin op plekken waar u zelf niet zou komen.
De ideale tuinklussen in Het Vergeten Tuinseizoen
Zeker voor mensen die het werk over het hele jaar willen verdelen is de herfst en de winter ideaal om alvast op de voorjaarspiek vooruit te lopen. Bovendien kan men in deze tijd het beeld voor het nieuwe seizoen positief beïnvloeden. De ideale tuinklussen in Het Vergeten Tuinseizoen:
- Snoei de vormbomen terug. Maar let op, snoei de dakplatanen niet te vroeg, laat eerst het meeste blad afvallen.
- De (capinus)hagen en zuilen versmallen of korter maken.
- Hergroepeer vaste planten en kleine struiken, waardoor je weer een mooie nieuwe border creëert in het voorjaar.
- Zorg voor wat extra voeding en bemest de borders.
- Laat gevallen blad niet op je gazon liggen, steek de kantjes mooi strak af en bemest je gazon met kalk.
- Laat je vijver mogelijk schoon van blad. Een andere leuke tip: knip grassen af en bundel deze, laat ze in de vijver zakken en zo voeg je op een natuurlijke wijze meer zuurstof toe.
- Doorspitten van de grond.
- Vaste planten al deels afknippen, zoals hosta’s bijvoorbeeld.
- Planten kun je ook vermeerderen, of te wel ‘scheuren’. Met bijna alle vaste planten is dit mogelijk. Doe dit vooral bij vaste planten die te groot worden.
- De ideale tijd om je tuin grondig te renoveren of aan te leggen!
- Let op dat je de dahlia na de eerste nachtvorst uit de grond haalt. Zet ze weg op een droge plaats, maar laat de dahlia niet uitdrogen.
- Knotwilgen snoeien.
- Spuit je bestrating aan het einde van de winter af in plaats van in het voorjaar. Zo spuit je geen vuil op de jonge plantjes en voorkom je beschadigingen.
‘Oogsten’ uit eigen tuin…
Niet iedereen heeft wilgentenen waar mooie vlechthagen van gemaakt kunnen worden, maar in elke tuin past wel een compostbak of afvalhoop die gebruikt kan worden voor bemesting. En die oude boom, die veel te groot en gevaarlijk wordt? Zaag hem lekker zelf en hak hem vervolgens ook zelf in mootjes. Plant wel meteen een nieuwe boom of zorg dat andere bomen meer ruimte krijgen.
Maak een eind aan structurele problemen
De grootste ergernissen in een tuin gaan over de bodem. Er blijft na regenbuien te veel water staan of het is er juist veel te droog in de zomer. “Bij ons groeit niets!”, is veel gehoord maar bijna nooit terecht. De grond kan worden verbeterd, zowel qua voeding als waterhuishouding. Ook een te klein terras of een te hoog geworden haag is een probleem dat vaak te lang blijft zitten. En dan hebben we het nog niet eens over die vervelende uitlopers van de bamboe, met een speciaal schermdoek komt daar een eind aan.
Ga nu aan het werk en in het voorjaar de nieuwe tuin in!
Tuinaanleg of renovatie is in de herfst en winter extra gunstig! Alles kan grondig worden aangepakt en er is geen tijdslimiet. Alle planten zijn leverbaar en plantbaar en als het even tegenzit met kou of regen volgen er nog voldoende mooie (betere) dagen.
Kijk vooral ook op www.vergetentuinseizoen.nl!